Printer Friendly Version Посета делегације општине Сремски Карловци @ 15 November 2018 11:33 AM

Делегација општине Сремски Карловци, на челу са председником општине Ненадом Миленковићем и замеником председника општине Стефаном Стевићем, боравила је на Кипру у периоду од 10. до 14. новембра 2018. године, поводом учешћа на међународној конференцији “Touristic and resort cities: nowadays and tomorrow, challenges and opportunities”, чија је главна тема очување историјских и културних објеката.

У склопу свог боравка на Кипру, делегација је 13. новембра 2018. године у Никозији одржала врло садржајан састанак са председником Представничког дома Р. Кипар, Деметрисом Силурисом, кога је, између осталог, упознала са улогом Сремских Карловаца у пројекту „Нови Сад 2021“, поводом проглашења Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године. Том приликом, делегација је детаљније представила идеју о братимљењу општине Сремски Карловци са неким од градова у Републици Кипар, која се родила приликом посете Д. Силуриса Сремским Карловцима, маја о.г.

На састанку са градоначелником града Героскипу, Михалисом Павлидесом, који је одржан 14. новембра 2018. године, разговарано је о модалитетима будуће сарадње два града. Делегација је посетила и Амбасаду Републике Србије у Никозији, где је у разговору са амбасадором Марком Благојевићем детаљније образложила своју иницијативу. Заједнички је констатовано да сарадња ове врсте доприноси свеукупном развоју добрих и пријатељских односа између две земље.

Након састанка, организован је ручак са представницима дијаспоре. Амбасада се посебно захваљује госпођи Драгани Николић Христу, која је својим ангажовањем допринела да ова посета буде успешно реализована.