Printer Friendly Version Друга Заједничка седница две владе @ 14 December 2018 12:42 PM

У Никозији је 30. новембра 2018. године одржана друга Заједничка седница Владе Републике Србије и Владе Републике Кипар, којом су председавали председник Републике Србије Александар Вучић и председник Републике Кипар Никос Анастасијадис.

У делегацији Републике Србије били су: први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и генерални секретар Министарства спољних послова и председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић.

Након свечаног дочека и полагања венца на споменик Макариосу III, председник Вучић се састао са председником Кипра Никосом Анастасијадисом, док су министри одржали билатералне састанке са својим панданима са Кипра.

После одржавања заједничке седнице двеју влада, чланови делегација Србије и Кипра потписали су, у присуству председника Републике Србије и Републике Кипар, следеће међудржавне уговоре :

1. Меморандум о разумевању између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства спољних послова Републике Кипар о сарадњи и билатералним политичким консултацијама, потписали ППВ и МСП И. Дачић и МИП РК Н. Христодулидис;

2. Меморандум о разумевању између Министарства за европске интеграције Републике Србије и Министарства спољних послова Републике Кипар о сарадњи у области европских интеграција, потписали министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић и МИП РК Н. Христодулидис;

3. Меморандум о разумевању између Министарства спољних послова Републике Србије и Канцеларије председничког Комесара Републике Кипар о сарадњи по питањима дијаспоре, потписали ППВ и МСП И. Дачић и Комесар за хуманитарна питања РК Ф. Фотију;

4. Меморандум о разумевању између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарства образовања и културе Републике Кипар о сарадњи у области образовања, потписали министар просвете, науке и технолошког развоја М. Шарчевић и министар образовања и културе РК К. Хампиаурис;

5. Меморандум о разумевању између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства образовања и културе Републике Кипар о сарадњи у области спорта, потписали министар просвете, науке и технолошког развоја М. Шарчевић и министар образовања и културе РК К. Хампиаурис.

Председник Вучић се састао и са Његовим Блаженством Хризостомосом II, архиепископом Нове Јустинијане и свег Кипра и уписао се у књигу утисака.

Договорено је да наредна заједничка седница буде одржана у Београду 2019. године, као и Трилатерални самит Србија-Кипар-Грчка.