Printer Friendly Version ОСНИВАЧКА СКУПШТИНА ДРУШТВА КИПАРСКО-СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА @ 25 February 2019 11:15 AM

На иницијативу Амбасаде Републике Србије у Никозији, 24. фебруара 2019. године у просторијама резиденције је одржана Оснивачка скупштина Друштва кипарско-српског пријатељства, са преко 40 учесника.

Том приликом, представљени су циљеви, структура и циклус рада будућег Друштва, а након дискусије о низу тема везаних за функционисање ове организације, изабрано је привремено руководство и усвојен Нацрт Статута у начелу.  

Друштвом ће управљати Управни одбор који има седам чланова:

1. Ненад Богдановић, извршни директор Симфонијског оркестра Кипра, председник Друштва,

2. Александра Санела Трзин, адвокат из Никозије, генерални секретар,

3. Светлана Агастиниоти, шеф одељења за финансије American Academy Nicosia, члан Управног одбора,

4. Биљана Жарковић, педагог у American Academy Nicosia, члан Управног одбора,

5. Mihalis Kyriakoudes, привредник из Никозије, члан Управног одбора ,

6. Драгана Христу, наставник српског језика, члан Управног одбора

7. Станислав Јанковић, спортски директор Џудо савеза Кипра, члан Управног одбора.

Сви чланови Управног одбора изабрани су једногласно.

Основни циљеви ове организације су развој пријатељских, социјалних, економских, научних и културних веза између Р. Србије и Р. Кипар, као и подстицање духа солидарности и међусобне помоћи између два народа.

Друштво ће посебно водити рачуна о очувању и промовисању националног идентитета, језика, културног наслеђа и уметности држављана Србије на Кипру.

Неки од основних активности и задатака поменутог Друштва биће организовање састанака, културно-уметничких манифестација, спортских догађаја, конференција, промотивних активности, образовне делатности, хуманитарног рада, повезивање са свим јавним, прватним и невладиним чиниоцима на Кипру и у Србији, али и у ЕУ и шире, све у циљу остваривања основних циљева Друштва.

Друштво ће бити отворено за чланство свим грађанима Р. Србије који живе на Кипру, као и кипарским држављанима који су живели или и даље живе у Р. Србији (нпр. некадашњи кипарски студенти у Југославији), свим заинтересованим грађанима Кипра, предузетницима са Кипра који послују са Србијом и обратно, породицама из мешовитих бракова, као и организацијама јавног, приватног, цивилног и социјалног сектора заинтересованим за сарадњу између Кипра и Србије.