Printer Friendly Version Посета министра одбране Р. Србије Александра Вулина поводом обележавања независноти Р. Кипар @ 16 October 2019 02:31 PM

Поводом обележавања 59. година од стицања независности Р. Кипар, у Никозији је 1. октобра 2019. године одржана војна парада, којој је присуствовао министар одбране Р. Србије, Александар Вулин.

У свом обраћању, министар Вулин је истакао да Влада Р. Србије, као и читав српски народ, свим снагама подржавају територијални интегритет и независност Републике Кипар. Иако Кипрани и Срби не говоре исти језик, у потпуности разумеју једни друге. Министар је додао да су два народа можда удаљени један од другог „али нас уједињују многе заједничке ствари, због којих живимо и умиремо, а то је пре свега слобода“.

Министар је честитао Кипранима Дан независности у име председника Србије и војног руководства, и захвалио кипарској влади и кипарском народу на подршци за спас Косова. „У најтежим тренуцима за Републику Кипар, увек смо били уз вас. И у најтежим тренуцима током НАТО бомбардовања Србије, увек сте били уз нас“, изјавио је министар Вулин. На крају је захвалио на „вековном пријатељству“ кипарског народа, изјавивши да ће Кипар увек имати Србију за искреног пријатеља.

На паради је представљено ново наоружање кипарске војске, међу којем и 24 самоходних хаубица Нора Б-52 и оклопно возило Милош, који су произведени у Србији.