Printer Friendly Version Учешће српске монодраме "Челичне ратнице-Жене добровољци у првом светском рату" на 14. кипарском међународном фестивалу филма @ 4 December 2019 02:22 PM

Причом о женама ратницама и добровољцима на Балкану током Првог светског рата, као и устанцима и ратовима који су му претходили (Невесињска пушка 1875. године, устанак против Османлија и Први и Други балкански рат), и оном који су уследили (Други светски рат и сукоби на Балкану током деведесетих 20. века), ауторка је отворила слику бесмисла рата и нужности очувања живота и слободе.

Према речима ауторке, текст је написан на основу оригиналних записа, аутентичних изјава и одломака из биографија стварних ратница (Милунка Савић, Василија Вукотић, Милица Марка Миљанова Поповић, Антонија Јаворник, Флора Сандес, Надежда Петровић, Делфа Иванић, Елси Инглис, Катарина Штурценегер, Диана Будисављевић, Зорица Сара Митић, Софија Јовановић, Милева Марић Ајнштајн, Жана Меркус, Мери Гелдвин и друге жене добровољци – војници, хуманитарни радници и болничарке, које су биле не само Српкиње већ и Енглескиње, Американке, Аустријанке...).Оне су надљудским напором и преданошћу подстицале на коректност и доследност и служећи као пример вредан дивљења и поштовања постале су сведочанство нехуманог времена рата.

Монодрама је добила награду за равноправност 50/50 на поменутом фестивалу, која је уручена ауторки 30. новембра 2019. у Никозији. Поводом приказивања филма, Амбасада РС у Никозији и почасни конзул К. Илијадис организовали су пријем за представнике српске дијаспоре на Кипру.

.http://cyiff.cineartfestival.eu/en/festival/awards/