Printer Friendly Version СЕЛАКОВИЋ: ОДНОСИ СА КИПРОМ ЗАСНОВАНИ НА ПРИЈАТЕЉСТВУ И ПОВЕРЕЊУ @ 15 March 2021 05:52 PM

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Републике Кипар Деметриосом Теофилактоуом.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да наша земља придаје велики значај односима са Кипром, који су засновани на чврстом пријатељству, узајамном поверењу, историјски потврђеној блискости и солидарности два народа.

О томе сведочи, подсећа министар Селаковић, и чињеница да је његова прва билатерална посета након ступања на дужност, била управо посета Никозији.

Министар Селаковић истакао је да је Србија заинтересована за наставак политичког дијалога и размену посета на свим нивоима, и у том смислу изразио је наду да ће епидемиолошки услови омогућити одржавање Треће заједничке седнице двеју влада, овога пута у Београду.

Шеф српске дипломатије нагласио је да Србија високо цени ангажовање Кипра у европским институцијама и презентовање напора које Србија улаже у испуњавање обавеза у процесу приступања, укључујући и поглавља 23 и 24.

Селаковић је рекао да наша земља високо уважава континуирану подршку Кипра суверенитету и територијалном интегритету Србије, као и што искрено цени подршку и ангажовање те земље у спречавању чланства тзв. „Косова“ у међународним организацијама.

Такође, министар је указао да наша земља пружа пуну и безрезервну подршку настојањима Кипра да реши своје најзначајније национално питање, очување територијалног интегритета и суверенитета а на основу релевантних резолуција УН и договора две стране.

Србија је посебно заинтересована за додатно унапређење економске сарадње у области инвестиција, истакао је министар, подсетивши да се наша земља сврстава међу европске лидере по привлачењу директних страних инвестиција.

Министар Селаковић изразио је очекивање да ће 5. априла бити у прилици да у Београду угости министре иностраних послова Кипра и Грчке, и бити домаћин трилатералног састанка шефова дипломатија трију братских и пријатељских држава.

Београд, 15. март 2021. године