Printer Friendly Version СРБИЈА ОПРЕДЕЉЕНА ЗА ИНТЕНЗИВНИЈУ САРАДЊУ СА МЕЂУНАРОДНОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ ФРАНКОФОНИЈЕ @ 25 March 2021 08:19 PM

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са Групом франкофоних амбасадора (ГАФ) у Србији, са којима је разговарао о унапређењу сарадње Србије и Међународне организације Франкофоније.

Селаковић је указао да је Србија посвећена вредностима Франкофоније - унапређењу мира, демократије, људских права, међукултурне сарадње, дијалога и солидарности, и изразио очекивање да ће сарадња бити суштински унапређена конкретним предлозима за промоцију француског језика и франкофоне културе.

Шеф српске дипломатије подсетио је да је Србија придружени члан Међународне организације Франкофоније (ОИФ) и поручио да наша земља наставља са још интензивнијом сарадњом како би испунила услове за пуноправно чланство. Министар је упутио позив генералној секретарки Међународне организације Франкофоније Луизи Мушикивабо да посети Србију и, с тим у вези, напоменуо да би посета била веома значајна како би се заједнички размотрила различита питања од интереса за ОИФ и Србију. Такође, министар је најавио да ће учествовати на Министарској конференцији ОИФ која се крајем године одржава у Ђерби.

Селаковић је похвалио обележавање Месеца Франкофоније, програма који је приредила ова група амбасадора, и нагласио да је Министарство спољних послова дало свој допринос учешћем у пригодним активностима које су тим поводом организоване.

Амбасадори чланови ГАФ подржали су настојања Србије да интензивира своје активности у оквиру Међународне организације Франкофоније, и изразили се похвално о иницијативама које се предузимају како би се унапредила и популарисала употреба француског језика у Србији.

Данашњем састанку присуствовали су амбасадори Египта, Марока, Либана, Француске, Туниса, Швајцарске, Белгије, Албаније, Кипра, Пољске, Румуније и Словеније, као и отправници послова у aмбасадама ДР Конга и Гвинеје. Такође, на позив министра Селаковића, присуствовао је представник Франкофоније за Средњу и Источну Европу, са седиштем у Букурешту, Ерик Поп.

      

Београд, 25. март 2021. године