Printer Friendly Version УЧЕШЋЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА СВЕТСКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ КИПАРСКЕ ДИЈАСПОРЕ @ 27 July 2022 07:09 PM

Светској конференцији кипарске дијаспоре одржаној данас у Лимасолу присуствовао је државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Старовић, директор Управе за дијаспору Арно Гујон, амбасадор Републике Србије у Никозији Марко Благојевић и први саветник у Амбасади Републике Србије Јелена Стојиљковић.

Током Конференције одржан је билатерални састанак српске делегације, на челу са државним секретаром Немањом Старовићем, и председничког комесара за хуманитарна питања и прекоморске Кипране, Фотиса Фотијуа. Овом приликом, са обе стране је потврђено снажно пријатељство две земље, уз посебан осврт на сарадњу у области дијаспоре. У том смислу, договорени су даљи кораци у циљу имплементације Меморандума о сарадњи Републике Србије и Републике Кипар у области дијаспоре и разговарано је о размени искустава у начину организовања дијаспоре, њиховог међусобног повезивања, као и очувања културолошких, језичких и историјских вредности.

Затварање Конференције обележило је излагање неколико изабраних званичника, које је отворио државни секретар Немања Старовић, и у свом дирљивом обраћању присутнима, подсетио да је блискост српског и кипарског народа посебно утемељена на сведочењу кршења територијалног интегритета и суверенитета њихових земаља, праћена дубоком тугом српских и кипарских породица које су остале без својих домова. На крају свог излагања упутио је позив српској и кипарској дијаспори да у земљама свог боравка међусобно граде блискост и поверење, попут оног које деценијама негују Србија и Кипар.