Printer Friendly Version ПРЕДСТАВНИЦИ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ Р. СРБИЈЕ У ПОСЕТИ Р. КИПАР @ 24 May 2023 02:12 PM

Биљана Пантић Пиља, шеф сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе и Дубравка Филиповски, члан делегације, учествовале су на састанку Комитета за правна питања и људска права ПССЕ, који је одржан 22. и 23. маја о. г., у Ларнаки.

Учесницима састанка обратила се Анита Димитрију, председница Представничког дома Републике Кипар, која је истакла значај тема које Комитет разматра, као што су: примена Европске конвенције о људским правима, примена пресуда Европског суда за људска права и транснационална репресија као растућа претња по владавину права и људска права. Посебно се осврнула на системско кршење права на имовину кипарских Грка на окупираном делу острва. Оценила је да је „инвазија и окупација дела Кипра истоветна са дешавањима у Украјини, те да се исти принципи међународног права морају примењивати у свим државама чланицама Савета Европе уместо што се примењују дупли стандарди у зависности од тога ко је агресор.“

Током боравка на Кипру, Биљана Пантић Пиља, у својству председнице Посланичке групе пријатељства са Кипром, и Дубравка Филиповски, члан ПГП са Кипром, имале су у Дому представника Р. Кипар у Никозији састанак са Харисом Георгијадисом, председником Одбора за спољне и европске послове и председником Посланичке групе пријатељства са Србијом. У разговору су обострано потврђени чврсти пријатељски односи између две земље и народа, као и међусобна подршка територијалном интегритету и суверенитету Србије и Кипра. Саговорници су се заложили за даље јачање парламентарне сарадње на свим нивоима. Господин Георгијадис је оценио односе две земље братским и упутио снажну подршку Србији на њеном европском путу. „Србији је место у европској породици народа“, закључио је Георгијадис. Он је изразио интересовање за посету Србији до краја године, као и за посету председника Народне скупштине РС Владимира Орлића Никозији. Састанку је присуствовао Њ.Е. Марко Благојевић, амбасадор Републике Србије у Републици Кипар.