Printer Friendly Version МИНИСТАР ВУЧЕВИЋ ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА ВОЈНОМ ГРОБЉУ МАКЕДОНИТИСА У НИКОЗИЈИ @ 13 June 2023 03:24 PM

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, у присуству министра одбране Републике Кипар Михалиса Јоргаласа, положио је данас венац на војном гробљу Македонитиса у Никозији.

Министар Вучевић венац је положио у пратњи бригадног генерала Горана Момчиловића и бригадног генерала Сава Иришкића.

Након церемоније полагања венца, министар Вучевић је у књигу посетилаца уписао:

„Јунаци, ослободиоци, ви који сте испуњени љубављу према својој земљи одбранили сваки њен педаљ и извојевали слободу чувајући част свог народа.

Уз изразе дубоког, вечног поштовања и дивљења, уверен сам да ће Република Кипар заувек чувати успомену на ваше јуначке подвиге и славну историју коју сте исписали.

Нека успомена на вас вечно живи!“

Војно гробље Македонитиса, како је званичан назив гробнице у насељу Македонитиса, налази се три километра западно од Никозије и ту су сахрањени Грци и Кипрани који су изгубили животе током турске инвазије 1974. године.

Историјски догађај повезан са овом локацијом десио се 22. јула 1974. када је оборен војни авион „Нортатлас“. Погинуо је 31 војник, а само је један преживео. Дан након обарања авиона на том месту водила се једна од најжешћих битака - одбрана никозијског аеродрома од надолазећих многобројнијих турских снага. Аеродром је одбрањен и следећег дана је врховна команда Кипарске војске одлучила да преда аеродром под управу Уједињених нација, што је и данас случај. На овом гробљу 2018. године свечано је постављен авион, идентичан оном који је оборен 1974. године, а на улазу у гробље постављен је споменик Мајци свих несталих особа, на којем су на каменим плочицама исписана имена погинулих.

(преузето са сајта Министарства одбране РС)