Printer Friendly Version ПОСЕТА НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ РЕПУБЛИЦИ КИПАР @ 3 April 2024 09:32 AM

03.04.2024.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић боравио је у званичној посети Републици Кипар од 1. до 3. априла 2024. године, у пратњи делегације ВС, на позив команданта Националне гарде Р. Кипар генерал-потпуковника Јоргоса Цицикостаса.

Званични део тродневне посете започет је свечаним дочеком делегације Војске Србије уз највише војне почасти, након чега је уследио састанак са генералом Цицикостасом и званични разговори делегација.

Током боравка у Никозији, генерал Мојсиловић је био у прилици да се сретне и са министром одбране Р. Кипар Василисом Палмасом.

На састанцима је разговарано о билатералној војној сарадњи и могућностима за њено унапређење, као и о савременим безбедносним изазовима у региону и свету. Уз оцену да војна сарадња представља важан део укупних односа двеју земаља, које вежу заједнички интереси и традиционално пријатељски односи, потврђена је опредељеност двеју страна за даљи развој сарадње у свим областима од значаја за Војску Србије и Националну гарду Кипра.

Начелник Генералштаба је током сусрета истакао да Република Србија изузетно цени подршку коју Република Кипар пружа нашој земљи у очувању територијалног интегритета и процесу интеграције у Европску унију.

Генерал Мојсиловић је у уторак, 2. априла, приликом посете Амбасади РС у Никозији, разговарао и са припадницима Војске Србије који су као штабни официри и припадници јединице војне полиције ангажовани у мировној операцији Уједињених нација на Кипру и уверио се да су безбедни, да им је морал на високом нивоу и да постављене задатке извршавају одговорно и професионално.

У наставку посете, начелник Генералштаба је посетио ваздухопловну базу „Андреас Папандреу“ у Пафосу, где су му представљени намена, задаци и кључна средства 55. борбене групе, а посету Кипру завршио је обиласком Координационог центра за трагање и спасавање (JRCC) у Ларнаки.